De 3 kenmerken van een ideale teamplayer
Patrick Lencioni is oprichter en directeur van The Table Group, een adviesbureau dat disfunctionele organisaties helpt om weer gezond te worden. Hij schreef tien boeken, die in 25 talen zijn vertaald en waarvan wereldwijd meer dan 5 miljoen exemplaren zijn verkocht.
Volgens Lencioni (2016) zijn er 3 kenmerken of deugden die een persoon moet bezitten om een ideale teamplayer te zijn: bescheidenheid, gedrevenheid en slimheid.
Bescheidenheid
"In de context van teamwork spreekt het begrip bescheidenheid grotendeels voor zich. Echt goede teamspelers hebben geen groot ego en maken zich niet druk om status. Ze wijzen gemakkelijk op wat anderen hebben bijgedragen en trekken niet gauw zelf de aandacht. Ze delen de eer die ze krijgen, vinden het team belangrijker dan hun eigen persoon en beoordelen succes op grond van de gezamenlijke prestaties, niet op die van het individu. Het is dan ook geen verrassing dat bescheidenheid de belangrijkste en meest onmisbare eigenschap van een teamspeler is.
2 types van niet-bescheiden mensen:
De openlijk arrogante persoon: deze persoon zorgt ervoor dat alles om hem of haar draait. Deze mensen zijn makkelijk te herkennen omdat ze vaak opscheppen en de aandacht naar zich toe trekken. Hoe beïnvloedt hij/zij het team? Ze beïnvloeden de prestatie van het team negatief doordat hij of zij wrok, verdeeldheid en politieke spelletjes zorgt.
De onzekere niet-bescheiden persoon: dit zijn de mensen die niet genoeg zelfvertrouwen hebben, maar wel grootmoedig en positief zijn naar anderen toe. Ze hebben de neiging om hun eigen talenten en bijdragen te bagatelliseren en daarom kunnen ze ten onrechte als bescheiden worden gezien. Maar dit is geen bescheidenheid. Hoewel ze niet arrogant zijn, doet het feit dat ze hun eigen waarde niet inzien op een andere manier afbreuk aan echte bescheidenheid. Hoe beïnvloedt hij/zij het team? Iemand met een laag gevoel van eigenwaarde doet het team vaak kwaad doordat hij niet opkomt voor zijn eigen ideeën of problemen. " (Lencioni, 2019, p.153)
Bescheidenheid betekent niet dat je minder goed over jezelf denkt, maar dat je minder aan jezelf denkt.
C.S.Lewis (author of The Chronicles of Narnia)
Gedrevenheid
"Gedreven mensen zijn altijd op zoek naar meer. Meer werk. Meer kennis. Meer verantwoordelijkheid. Gedreven mensen hoeven bijna nooit door een leidinggevende aangespoord te worden om harder te werken, omdat ze zichzelf motiveren en toegewijd zijn. Ze zijn altijd in gedachten al bij de volgende stap en de volgende mogelijkheid. En ze verafschuwen het idee dat ze als lui gezien zouden kunnen worden. Maar ook gedrevenheid heeft een keerzijde.
Ongezonde gedrevenheid
Er zijn verschillende soorten van gedrevenheid, ook soorten dat het team geen goed doen en die zelfs ongezond zijn.
Zelfgericht: Sommige mensen zijn zelfgericht in hun gedrevenheid, en dan draait het niet om het welzijn van het team maar om dat van het individu.
Extreem: En bij sommige mensen neemt de gedrevenheid een extreme vorm aan. Dan wordt het werk te belangrijk, neemt het de identiteit van de medewerker over en gaat het zijn leven overheersen.
Als we het over gedrevenheid hebben, dan hebben we het over een gezonde gedrevenheid: de betrokkenheid bij een klus om die goed te doen en meer te geven dan gevraagd wordt als dat echt nodig is, maar op een manier die beheersbaar is en die je vol kunt houden. " (Lencioni, 2019, p.155)
Being driven is not the same as being passionate. Passion is a love for the journey. Driven is a need to reach the destination.
Simon Sinek (author of 'Start with why')
Slimheid
"Van de drie deugden heeft slimheid de meeste uitleg nodig omdat het niet is wat het lijkt: het gaat namelijk niet om intellectuele capaciteiten. In de context van een team verwijst slimheid simpelweg naar de manier waarop iemand met mensen om kan gaan. Het gaat om het vermogen om sociaal bewust te zijn en anderen op de juiste manier te benaderen. Slimme mensen hebben gevoel voor wat er gaande is in een groep en weten hoe ze op de meest effectieve manier met anderen om kunnen gaan. Ze stellen de juiste vragen, luisteren naar wat anderen te zeggen hebben en blijven aandachtig en betrokken in hun gesprekken. Sommige mensen noemen dit emotionele intelligentie.
Houd in gedachten dat iemand die slim is niet noodzakelijk ook goede bedoelingen heeft. Slimme mensen kunnen hun talenten met goede of met slechte bedoelingen inzetten." (Lencioni, 2019, p.156)
CEO's are hired for their intellect and business expertise - and fired for a lack of emotional intelligence.
Daniël Goleman (psychologist and author of 'Emotional intellegence')
De combinatie van de 3 deugden
Wat het model van bescheidenheid, gedrevenheid en slimheid uniek en krachtig maakt zijn niet de kenmerken op zich, maar de combinatie van de drie. Als een teamlid er zelfs maar één mist, wordt teamwork beduidend moeilijker en soms zelfs onmogelijk.