De 5 frustraties van teamwork

"Hoe lastig het ook is om een samenhangend team op te bouwen, ingewikkeld is het niet. Het is juist heel belangrijk het eenvoudig te houden. Het maakt daarbij niet uit of je leiding geeft aan de managers van een multinational of aan een kleine afdeling binnen een grotere organisatie. Het geldt ook als je deel uitmaakt van een team dat voor verbetering vatbaar is." (Lencioni, 2021, p.163)

Lencioni's model vertrekt vanuit de 5 frustraties van teamwork. Hij beschouwt deze frustraties niet als van elkaar te onderscheiden kwesties. Volgens hem zijn de 5 frustraties onderling verbonden. Daardoor betekent gevoeligheid voor een van deze vijf al een gevaar voor het goed functioneren van een team. 

Dit model kan ook begrepen worden door een meer positieve benadering vanuit het tegenovergestelde richting. 

Hoe leden van een samenhangende team zich opstellen:

- Ze vertrouwen elkaar.

- Ze gaan openlijk de strijd aan over ideeën.

- Ze steunen besluiten en actieplannen.

- Ze spreken elkaar aan op het realiseren van overeengekomen activiteiten.

- Ze concentreren zich op het bereiken van collectieve resultaten.


Lencioni, P. (2020). De 5 frustraties van teamwork. Reed Business Education.

Vertrouwen

De eerste frustratie is de afwezigheid van vertrouwen tussen de teamleden onderling. De wortel hiervan ligt in wezen bij degenen die niet bereid zijn om zich binnen de groep kwetsbaar op te stellen. Teamleden die niet in alle openheid hun fouten en zwakheden toegeven, maken het onmogelijk een basis van vertrouwen te leggen. (Lencioni, 2021, P.166)

Conflicten

Het onvermogen om vertrouwen te creëren is schadelijk aangezien het de toon zet voor de tweede kwaal: angst voor conflicten. Teams waarin het aan vertrouwen ontbreekt, zijn niet in staat om zich over te geven aan ongeremde en hartstochtelijke debatten over ideeën. In plaats daarvan beperken ze zich tot versluierde discussies en commentaren. (Lencioni, 2021, P.166)

Betrokkenheid

De afwezigheid van gezonde conflicten vormt een probleem aangezien daardoor de basis wordt gelegd voor de derde frustratie van teamwork: gebrek aan betrokkenheid. Wanneer teamleden in de loop van hartstochtelijke en open debatten geen lucht hebben kunnen geven aan hun meningen, engageren ze zich zelden of nooit en stellen zij zich ook niet achter besluiten op, hoewel ze misschien tijdens vergaderingen instemming veinzen. (Lencioni, 2021, P.166)

Verantwoordelijkheid

Door dit gebrek aan echte betrokkenheid en engagement gaan teamleden het nemen van verantwoordelijkheid mijden. Werknemers kunnen nog zo geconcentreerd en gedreven zijn, maar als ze een overeengekomen plan van actie niet van harte steunen, leidt dat ertoe dat ze collega's die met hun gedragingen het teambelang lijken te schaden slechts aarzelend ter verantwoording roepen. (Lencioni, 2021, P.166)

Resultaten

Door van elkaar geen verantwoording te vragen, wordt een omgeving gecreëerd waarin de vijfde frustratie kan ontstaan. Te weinig aandacht voor resultaten doet zich voor als teamleden hun individuele belangen (het eigen ego, carrièreplanning of erkenning) of de belangen van hun afdeling voorrang geven boven de doelstellingen van het team. (Lencioni, 2021, P.166)

©2022 GLOBAL Consulting B.V.. Krijn Taconiskade 346, 1087 Amsterdam
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin