Hard skills vs soft skills
Hoofdstuk 1: wat bedoelen ze met soft skills?
Soft skills vertellen hoe jij met anderen én met je werk omgaat. Een belangrijke en vaak beslissende factor in een sollicitatieprocedure
Velen denken dat deze term gelijk staat aan communicatieve vaardigheden zoals helder communiceren en goed kunnen luisteren. Maar het is zoveel meer dan dat. Ook vlot samenwerken in team, het werk kunnen plannen en organiseren, je tijd goed beheren, collega's voor je ideeën winnen en niet panikeren bij een conflict behoren tot de 'soft' vaardigheden.
Eén rode draad: soft skills hebben altijd met mensen te maken. Hoe ze zelf en met elkaar functioneren op de werkvloer. Vandaar ook de veel gebruikte termen 'personal skills' en 'people skills'.
Wat valt er allemaal onder 'soft skills'? Een uitvoerig overzicht vind je in de link hieronder
Soft skills op de werkvloer
De meeste soft skills beschrijven jouw vermogen om met jezelf, met anderen en met je werk om te gaan. Bedrijven hechten er belang aan omdat je soft skills veel vertellen over de manier waarop je jouw werk zal doen.
Ben jij chaotisch of georganiseerd? Detaillistisch of conceptueel? Eerder volgzaam of ondernemend? Een teamplayer of individualistisch? Constructief of cynisch?
Jouw diploma, ervaring en technische vaardigheden zijn natuurlijk belangrijk, maar het zijn je soft skills die het verschil maken.
Hoe bekijkt de 'boss' het?
Pure kennis en kunde volstaan al lang niet meer om een bloeiende carrière uit te bouwen. De grote meerheid van de rekruteerders (77%) is er immers van overtuigd dat minder duidelijk te omschrijven vaardigheden op persoonlijk, emotioneel en sociaal gebied - de zogenaamde soft skills - minstens even belangrijk zijn.
16% hecht er bij het selecteren van kandidaten voor een job zelfs meer belang aan dan aan duidelijk meetbare vaardigheden, zo blijkt uit een online onderzoek van de Amerikaanse site CareerBuilder bij 2.138 HR-verantwoordelijken.
De studie peilde ook naar de belangrijkste soft skills waar rekruteerders naar op zoek zijn als ze kandidaten beoordelen.
- Sterke werkethiek: 73%
- Betrouwbaar: 73%
- Positief ingesteld: 72%
- Sterk gemotiveerd: 66%
- Teamspeler: 60%
- Goed georganiseerd: 57%
- Stressbestendig: 57%
- Communicatief: 56%
- Flexibel: 51%
- Zelfzeker: 46%
Soft skills vs hard skills
Wat is het verschil met 'hard skills'? Hard skills - de kennis en kunde die je nodig hebt voor je job - zijn meestal in cijfers uit te drukken. Het cijfer op je diploma, de score op je kwalificatietest en zelfs de scores op taalkennis zijn objectieve parameters. Leiderschap, teamspirit en stressbestendigheid meten, dat is iets minder evident. Gewoonweg, omdat die skills subjectiever zijn. Hoewel het zeker niet ondenkbaar is. Niveau B2 voor feedback geven en ontvangen, C2 voor cool bewaren onder alle omstandigheden: waarom niet?
Wat zijn soft skills en hoe ontwikkel je ze? | Planet Talent. (z.d.). Planet Talent. Geraadpleegd op 31 maart 2022, van https://www.planet-talent.com/soft-skills
Hoofdstuk 2: Waarom zijn soft skills zo belangrijk?
Ze onderscheiden jou van anderen.
Elk jaar komen er talloze afgestudeerden met exact hetzelfde diploma en ongeveer dezelfde studieresultaten op de arbeidsmarkt. Waarom wordt kandidaat X geselecteerd voor job Y? De kans is groot dat zijn soft skills het verschil maakten. Soft skills zijn een differentiator. Je kent toch ook mensen die over alle vaardigheden voor een functie beschikken maar de job aan hun neus zien voorbijgaan? Omdat zij de potentiële werkgever niet konden overtuigen van hun hard skills? Het bewijst wel hoe nauw 'hard' en 'soft' met elkaar verbonden zijn. Soft skills geven je hard skills pas echt value.
Ze bepalen je 'cultural fit' met het bedrijf
In elk bedrijf ligt het accent op bepaalde soft skills. Dat kan enorm verschillen van bedrijf tot bedrijf. Het zijn jouw soft skills die bepalen hoe goed de 'cultural fit' is tussen jou en het bedrijf. Die 'match' wordt alsmaar belangrijker, want de bedrijfswereld vandaag is interpersoonlijk.
Wat betekent dit precies? Door de digitalisering is de focus verschoven naar de menselijke aspecten van een job, alles wat niet geautomatiseerd kan worden. Klantgerichtheid, creativiteit, kritisch inzicht... zijn broodnodige skills in bedrijven die ook in de toekomst willen meespelen. Daarom tillen ze zo zwaar aan het belang van deze interpersoonlijke eigenschappen. Ze zijn een vereiste voor succesvolle klantrelaties.
Je kan ze trainen en ontwikkelen
'Hard skills', een diploma en technische vaardigheden zijn de basis om een bepaalde functie te kunnen vervullen. Je kan ze leren en de opgedane kennis kan objectief gemeten worden. Een diploma is belangrijk, het soort diploma iets minder. Je hoeft geen informatica te studeren om in een IT-bedrijf te gaan werken. En mensen met een diploma fysica kunnen een uitstekende Business Developer worden. De hard skills die je voor een job nodig hebt, worden steeds meer 'on the job' aangeleerd. Maar daar heb je wel een sterk leervermogen voor nodig, en dat ontwikkel je op de schoolbanken.
Zijn soft skills dan een kwestie van 'je hébt het of je hebt het niet'? Integendeel. Er zijn maar weinig soft skills waarin je niet (veel) beter kunt worden met motivatie, doorzettingsvermogen en training.
Je wordt erop beoordeeld en geëvalueerd
Een Business Developer die drie dagen aarzelt voor hij een prospect durft te bellen, zal het wellicht niet ver schoppen op de commerciële ladder. Communicatieve vaardigheden zijn in dit geval een must. Maar dat geldt (meer en meer) voor de meeste functies. Zelfs voor super specialistische technische materie gaat je geekiness best samen met je skill om het waarom van bepaalde ingrepen goed uitgelegd te krijgen.
Sommige soft skills worden belangrijker naarmate je hoger in de bedrijfshiërarchie komt. Leiderschap, anderen kunnen begeesteren, je cool bewaren: mooi voor een werknemer, onmisbaar voor een leidinggevende. Sommige soft skills zijn ook cruciaal voor de klant. Geen detail in internettijden waarin customer service steeds meer hét verschil maakt.
Los daarvan zijn soft skills altijd goed voor je 'employability'. Met getrainde sociale vaardigheden blijf je levenslang gewapend voor alle veranderingen op je carrièrepad.
Ze bepalen je financieel succes tijdens je carrière.
Wist je dat... naar schatting 85% van je financieel succes afhangt van je soft skills: je communicatiestijl, hoe je in team werkt, de mate waarin je initiatief neemt, hoe je omgaat met verandering, ... Dit heeft veel meer invloed op je carrière dan je technische vaardigheden. Als dat geen doorslaggevend argument is om je soft skills te trainen!
Scherp je soft skills ook buiten de job aan.
Bij dit alles zouden we bijna vergeten dat er nog leven is naast de job. Wel, het goede nieuws is dat je die soft skills ook op veel andere terreinen dan de job kunt aanscherpen. Soft skills ontwikkelen doe je sneller in groep en in de praktijk dan in je eentje. Wie dus actief is in de jeugdbeweging, sportclub, vrijwilligerswerking ... heeft doorheen de jaren ongetwijfeld al een behoorlijke soft skill sixpack ontwikkeld.
Tip: Denk eens na over wat je in je hobby's al geleerd hebt over engagement, samenwerken, communiceren... Juist: dat zijn de soft skills die het ook goed doen op je cv!
Hoe train je jouw soft skills?
We vertelden het al: soft skills kan je bij jezelf ontwikkelen. Een kwestie van motivatie, doorzettingsvermogen en training. Klinkt dat moeilijk? De eerste stap is dat alvast niét.
Inzicht krijgen in je eigen 'groeipunten' en daar iets willen aan doen is al een goed begin. Alles start met je mindset. Je kan bij de pakken blijven zitten - "ik bén nu eenmaal zo niet" - of je kan eraan beginnen, omdat je weet wat je doel is en hoe je dat wilt bereiken.
Wat zijn soft skills en hoe ontwikkel je ze? | Planet Talent. (z.d.). Planet Talent. Geraadpleegd op 31 maart 2022, van https://www.planet-talent.com/soft-skills